Droge, gevoelige en rode huid

Het is nog volop winter. Heerlijk die koude dagen, vooral als de zon schijnt! Lekker een boswandeling maken met mijn dikke sjaal om, wanten aan en muts op. Daarna binnen bij de verwarming een kopje warme chocolademelk drinken en mijn dag is compleet. Ik merk alleen wel in deze maanden dat mijn huid erg trekkerig aanvoelt, snel rood en gevoelig is. Hoe komt het toch dat je in de winter zo snel last hebt van een droge, gevoelige huid? En wat kun je eraan doen?

De functie van je huid

De huid is één van de grootste organen van het lichaam. Bij een volwassen mens is de huid bijna 2 m2 groot en weegt ongeveer 7 kilo. De huid beschermt het lichaam tegen vele schadelijke invloeden van buitenaf. Het werkt als een soort schild tegen zonlicht, schadelijke stoffen, bacteriën en schimmels. Dit noemen we de barrièrefunctie van de huid.

Het belangrijkste onderdeel van de huid is de hoornlaag; de bovenste laag van de huid. Deze laag wordt voortdurend vernieuwd. Dit gebeurt door het aanmaken van nieuwe huidcellen aan de basis van de opperhuid, die beetje bij beetje opschuiven naar de oppervlakte. Naarmate de cellen dichter bij het oppervlakte van de huid komen, veranderen zij steeds meer in hoorncellen. Deze hoorncellen zijn omgeven door huidvetten. Huidvetten zijn als het ware het ‘cement’ tussen de hoorncellen.

Wanneer is je huid te droog?

Normaal gesproken is de verdamping van vocht door de huid heel precies geregeld. Wanneer de hoeveelheid huidvetten in de huid verminderd is, wordt de huid echter makkelijker doorlaatbaar voor water. De juiste balans van de vochthuishouding in de huid is verdwenen en dan droogt de huid uit. Hierdoor wordt de huid trekkerig, rood, gevoelig en soms schilferig.

Hoe ontstaat een droge huid?

Wanneer de huid regelmatig met zeep wordt gewassen – of met verkeerde producten wordt gereinigd-, wordt de huid weliswaar schoon, maar ook letterlijk ‘ontvet’: de huidvetten worden weggespoeld. Hierdoor kan het vocht in de huid makkelijk verdampen. Ook is er een verhoogde kans op uitdroging van de huid in het winterseizoen met centrale verwarming in huis die zorgt voor een droge atmosfeer. Daarnaast zorgt de droge lucht buiten – door de vrieskou en gure wind- voor aantasting van de huidvetten en uitdroging van de huid.

Hoe behandel je een droge huid?

Zorg in de winter extra goed voor je huid. Was je huid vooral nooit met zeep! Gebruik reinigingsproducten die de huidvetten niet aantasten en de huid dus niet uitdrogen. Zorg in de winter voor goede hydraterende dag- en nachtverzorging. Verwen je huid in de gure wintermaanden met 2 keer per week een hydraterend masker.

Producten van Decleór voor extra hydratatie

Decléor heeft een fijne reinigingsolie die de huid goed verzorgd en de huidvetten niet aantast: de Huile micellaire. Daarnaast heeft Decléor een complete hydraterende verzorgingslijn, de Hydra Floral lijn. Met daarin een verzorgend serum, dag- en nachtverzorging en oogcrème. Om uw huid in de winter een extra vochtboost te geven, is er ook nog een masker. Dat zorgt ervoor dat de huid met vocht wordt verzadigd, intens gehydrateerd en verfrist. De soepelheid en comfort worden hersteld, de huid wordt weer zacht en roodheid verdwijnt.

Heb je vragen of wil je meer weten over gezichtscrème? Neem dan contact op met Schoonheidssalon Intenz in Lisse.

Groetjes,
jouw schoonheidsspecialiste Maaike van Rhoon